Αίτια

Αίτια

Μία από τις σημαντικότερες αιτίες της απώλειας ακοής είναι η γήρανση.

Καθώς μεγαλώνουμε, τα τριχωτά κύτταρα στο έσω αυτί σας αρχίζουν να εκφυλίζονται. Αυτό συμβαίνει σε όλους μας.  Μερικοί άνθρωποι χάνουν την ακοή τους νωρίτερα και γρηγορότερα από τους άλλους.

Ένας ενήλικας στους πέντε, ενώ περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των ατόμων ηλικίας άνω των 80 υποφέρουν από απώλεια ακοής. Ωστόσο, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού έχουν προβλήματα ακοής όταν είναι ακόμη σε ηλικία εργασίας.
Η απώλεια αυτή η οποία σχετίζεται με την ηλικία ονομάζεται Presbyacusis (πρεσβυακουσία). Οι περισσότεροι άνθρωποι με πρεσβυακουσία έχουν σαν πρώτη τους εμπειρία μια μείωση στην ικανότητά τους να ακούν ήχους υψηλής συχνότητας. Η ομιλία περιέχει ήχους υψηλής συχνότητας, έτσι ώστε τα πρώτα σημάδια της προσβυακουσίας μπορεί να είναι η δυσκολία να καταλάβετε τι σας λένε. Η ομιλία με ήχους με τις υψηλότερες συχνότητες είναι όταν περιέχει τα σύμφωνα, σ, τ, κ, π και στ.

Η πρεσβυακουσία μπορεί να είναι κληρονομική, σύμφωνα με διάφορες μελέτες. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επίσης είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην πρόκλησή της.

 

Όταν ακούτε σε δυνατή ένταση, το πιο πιθανό είναι να προκαλέσετε βλάβη στην ακοή σας.
Περιβαλόμαστε από θορύβους σε όλους σχεδόν τους τομείς της σύγχρονης ζωής. Οι άνθρωποι δεν συμπαθούν δυνατούς θορύβους ή τους  έντονους ήχους. Τα αυτιά μας είναι λεπτές και πολύπλοκες δομές που καταστρέφονται εύκολα. Είμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι σε θορύβους κατά την εργασία μας, στον δρόμο,  όταν  ακούμε μουσική ή πάμε σε κλαμπ και συναυλίες, όπου η ένταση είναι πολύ υψηλή.

Μία συνεχής στάθμη θορύβου 85 dB θα οδηγήσει σε βλάβες στην ακοή. Πρόκειται για το ηχητικό επίπεδο των βαρέων οχημάτων οδικής κυκλοφορίας. Το κομπρεσέρ  έχει ηχητικό επίπεδο περίπου 100 dB και οι συναυλίες σχεδόν  φθάνουν τα 110-120 dB. Την ίδια ένταση ήχου μπορεί εύκολα να έχετε όταν ακούτε στα ακουστικά του στερεοφωνικού σας. Για να μην αναφέρουμε τα επίπεδα θορύβου σε πολλά σχολεία και νηπιαγωγεία!

Η έκθεση στο θόρυβο και τους έντονους ήχους μπορεί να προκαλέσει δύο βασικά είδη απώλειας ακοής, δηλαδή προσωρινή μετατόπιση του ορίου ή μόνιμη μετατόπιση.

Προσωρινή μετατόπιση ορίου είναι συνήθως γνωστή ως προσωρινή θαμπάδα στην ακοή σας μετά από έκθεση σε δυνατούς θορύβους. Η ακοή σας θα πρέπει στη συνέχεια να επανέλθει, ανάλογα με το πόσο δυνατοί ήταν οι θόρυβοι και πόσο διάστημα έχετε εκτεθεί σε αυτούς.

Μόνιμη μετατόπιση του ορίου είναι δυνατόν να διαπιστωθεί τις πρώτες 48 ώρες μετά την έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο. Μόνιμη μετατόπιση του ορίου μπορεί να συμβεί εάν τα άτομα εκθέτονται τακτικά σε υπερβολικό θόρυβο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί αν έχετε εκτεθεί σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα θορύβου για σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτός ο τύπος απώλειας ακοής θα συνεχιστεί κανονικά να αυξάνεται και πέντε χρόνια μετά την έκθεση στον θόρυβο.

Η έκθεση σε θόρυβο και υψηλά επίπεδα θορύβου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε Εμβοές.

Οι άνθρωποι που καπνίζουν και οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να σχετίζεται με την ηλικία απώλεια ακοής, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη.
Μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας στο Βέλγιο διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν καπνίσει τακτικά για περισσότερο από ένα έτος είχαν χειρότερη ακοή από εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης άμεση σχέση μεταξύ του σωματικού βάρους των λαών και της απώλειας ακοής τους. Όσο μεγαλύτερο  Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) έχουμε τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανή απώλεια της ακοής.

Το κάπνισμα και η παχυσαρκία έχουν ως κοινό αποτέλεσμα την μείωση της ροής του αίματος και του οξυγόνου στο αυτί. Αυτό βλάπτει την ακοή σας και μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής.

Η μελέτη έγινε σε  4.083 άτομα 53-67 ετών από επτά ευρωπαϊκές χώρες. Τους δόθηκαν κλινικές εξετάσεις και τεστ ακοής και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το ιατρικό ιστορικό και έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου.

Οι επιστήμονες από τη μελέτη τονίζουν ότι το κάπνισμα και το σωματικό βάρος είναι μόνο δύο από διάφορους σημαντικούς παράγοντες για την απώλεια της ακοής. Η έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία απώλειας της ακοής.

Πηγή: RNID CBC News.
Δημοσιεύθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 2009.

Η φθορά των δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ακοής.
Στο Περού, το 90 τοις εκατό του πληθυσμού πάσχει από κάποιο είδος της φθοράς των δοντιών. Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία η φθορά των δοντιών μπορεί να οδηγήσει στην άρση των δοντιών. Σε πολλούς Περουβιανούς δεν αφαιρούνται ούτε αντικαθίστανται τα δόντια, και αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του temporo-κάτω γνάθου από κοινού, το οποίο, με τη σειρά του, συνδέεται με την απώλεια ακοής.
Η ολική ή μερική έλλειψη δοντιών προκαλεί σταδιακά αυξανόμενη απώλεια ακοής με την πάροδο του χρόνου.
Η απώλεια της ακοής που οφείλεται στη φθορά των δοντιών είναι πιο συχνή στις γυναίκες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πηγή: www.elcomercio.com.
Δημοσιεύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου, 2008.

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής
Πολλοί από εμάς ίσως γνωρίζουν τους προφανείς κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση. Αλλά μπορεί να μην γνωρίζουν τις παρενέργειες τις οποίες προκαλεί το αλκοόλ. Η έρευνα δείχνει ότι το αλκοόλ μπορεί επίσης να έχει επίδραση στην ικανότητά μας να ακούμε.