Παιχνίδια

Παιχνίδια

Τα θορυβώδη παιχνίδια δεν είναι για ευαίσθητα αυτιά. Αρκετά παιδικά παιχνίδια είναι συχνά εξαιρετικά θορυβώδης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ακοή των παιδιών.

Όταν το παιδί συνηθίζει να παίζει με κάποια είδη από όπλα-παιχνίδια με μπαταρίες τα οποία μπορούν να παράξουν επίπεδα θορύβου μεταξύ 110 και 135 dB, τότε να γνωρίζετε ότι αυτά τα dB αντιστοιχούν στο θόρυβο που παράγεται από ένα βαρύ φορτηγό, μια ροκ συναυλία ή ένα αεροσκάφος κατά την απογείωση.  Όπως επίσης ο θόρυβος από μουσικά κουτιά ή ρομπότ (85-95 dB) μπορεί επίσης να είναι επιζήμιος.

Σε πολλούς χώρους εργασίας, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν προστατευτικά ακοής όταν τα επίπεδα θορύβου υπερβαίνουν τα 85 dB. Θορυβώδη παιχνίδια δεν είναι μόνο πρόβλημα για τα παιδιά αλλά και στους γονείς.


Η απώλεια της ακοής που προκαλείται από θόρυβο είναι αθροιστική. Συμβαίνει σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να αρχίσετε την προστασία της ακοής του παιδιού σας σε μικρή ηλικία. Λόγω της μικρότερης έκτασης του χεριού ενός παιδιού, θορυβώδη παιχνίδια είναι δυνητικά πιο επικίνδυνα επειδή τα παιδιά τα κρατούν πιό κοντά στο αυτί.

Είναι, συνεπώς είναι καλή ιδέα, όταν αγοράζετε παιχνίδια, να γνωρίζετε πόσο θόρυβο προκαλούν, και ίσως να επιλέξετε άλλους τύπους με λιγότερο θόρυβο. Οι γονείς μπορείτε επίσης να ελέγξετε τα παιχνίδια των παιδιών σας για να μάθετε πώς να μειώνετε τους θορύβους που κάνουν.

Ακολουθούν παρακάτω κάποιες πρακτικές συμβουλές για τους γονείς, καθώς και πληροφορίες για τους πιθανούς κινδύνους και τα πιθανά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί ο θόρυβος που παράγεται από τα παιχνίδια.

  • Λάβετε σοβαρά υπ’ όψη σας το θόρυβο κατά την αγορά παιχνιδιών. Αν ακούγεται πολύ δυνατά σε σας, θα είναι επίσης πάρα πολύ δυνατά για το παιδί σας.
  • Αποφύγετε την αγορά παιχνιδιών που έχουν μια προειδοποίηση ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κοντά στα αυτιά, καθώς τα παιδιά θα το ξεχάσουν αυτό κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
  • Βάλτε επικαλυπτική ταινία πάνω από το ηχείο του παιχνιδιού για να μειώσετε την ένταση του ήχου.
  • Μουσικά όργανα και όπλα-παιχνίδια με ηχητικά εφέ μπορεί να είναι επιζήμια ή να προκαλέσουν ερεθισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καλύτερη λύση είναι να αντικαταστήσετε τα παιχνίδια αυτά με άλλα, λιγότερο θορυβώδη ή να περιορίσετε τη χρήση τους μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
  • Τα παιχνίδια υπολογιστών μπορεί να είναι ενοχλητικά για τους άλλους ανθρώπους. Τοποθετήστε τον υπολογιστή των παιδιών σας σε ειδικό χώρο και όχι στο σαλόνι ή κοινόχρηστο χώρο.
  • Τα χαλιά ή οι μοκέτες είναι ένα αποτελεσματικό μέσο μείωσης του θορύβου στο χώρο που παίζουν τα παιδιά.
  • Σκληρά ξύλινα ή πλαστικά κιβώτια που δημιουργούν πολύ θόρυβο όταν τα παιδιά ψάχνουν ή ανακατεύουν τα παιχνίδια τους, ή αδειάζουν το περιεχόμενο πάνω στο δάπεδο. Τα κουτιά με ύφασμα επιφέρουν αισθητή μείωση του θορύβου. Τα παιχνίδια μπορούν επίσης να διατηρούνται σε καλάθια ή πάνινες τσάντες.
  • Εκτός από την ασφάλεια και την ενόχληση, οι γονείς θα πρέπει να αντιληφθούν ότι  τα θορυβώδει παιχνίδια μεταφέρουν το μήνυμα στα παιδιά ότι η υγεία της ακοής δεν είναι και τόσο σημαντική.
  • Οι γονείς θα πρέπει να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους για τις βλαβερές συνέπειες της επανειλημμένης έκθεσης σε έντονο θόρυβο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.


Πηγές: "Noisy Παιχνίδια: Ενοχλητικό ή Επιβλαβές" Ο σύμβουλος Review, 2006, ".Støj θ daginstitutioner - praktiske om / tekniske løsninger til dæmpning af støjen i skolefritidsordninger og daginstitutioner», Socialministeriet, 2001 (Θόρυβος σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας - πρακτικών / τεχνικών λύσεων για τη μείωση του θορύβου σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας. δανικό Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων, 2001.) και "Hoje lyde fra legetøjshylden", RAD & Resultater nr. 3, 1999 («Ο θόρυβος από το ράφι παιχνίδι», η δανική καταναλωτή περιοδικό Rad & Resultater, 3, 1999).