Κυψελίδα

Κυψελίδα

Τα παιδιά χρειάζονται την κυψελίδα ακριβώς όπως και οι ενήλικες. Η κυψελίδα χρησιμοποιείται για τη λίπανση και τον καθαρισμό του αυτιού από σκόνες, ρύπους και άλλα υλικά που μπορεί να συλλέξει στο εσωτερικό του ακουστικού πόρου.
Η κυψελίδα μεταφέρει την σκόνη έξω από το αυτί, και τελικά και τα δύο κυψελίδα και ακαθαρσίες θα πέσουν έξω από το αυτί από μόνα τους. Ως εκ τούτου, δεν είναι καλή ιδέα να βάζετε μπατονέτες ή άλλα αντικείμενα στα αυτιά του παιδιού σας. Τέτοια αντικείμενα μπορεί να φράξουν τα αυτιά και να κάνουν τα πράγματα χειρότερα αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μπορεί επίσης να τρυπήσουν το τύμπανο, με αποτέλεσμα την αιμορραγία και την προσωρινή απώλεια της ακοής.

Αν τα αυτιά του παιδιού σας πρέπει να καθαριστούν, τυλίξτε ένα υγρό ύφασμα γύρω από το δείκτη σας και πλείντε προσεκτικά τα αυτιά με κυκλικές κινήσεις. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τίποτα άλλο από το δείκτη σας και ένα υγρό πανί.
Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό

Η κυψελίδα παράγεται σε αδένες που βρίσκονται στο παχύ δέρμα κατά μήκος του εξωτερικού ακουστικού πόρου. Εάν η παραγωγή της κυψελίδας φαίνεται αφύσικα υπερβολική τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Εάν το παιδί σας διαμαρτύρεται για συνεχή φαγούρα ή/και πόνο στο ακουστικό κανάλι, αν υγρό ή άλλες ουσίες ρέουν από το αυτί, ή αν βρείτε ένα κόκκινο, επώδυνο πρήξιμο στο εσωτερικό ακουστικού πόρου του παιδιού, τότε θα πρέπει άμεσα να επισκευθείτε τον ιατρό σας.

Εάν το παιδί σας παραπονείτε για προβλήματα σχετικά με την απώλεια ακοής ή έχει ήχο στα αυτιά (πχ. σφύριγμα, καμπανάκια κλπ). τότε επίσης θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Σε περίπτωση που ένα έντομο ή κάποιο μικρό αντικείμενο μπήκε μέσα στο αυτί του παιδιού σας. Μην επιχειρήσετε να το αφαιρέσετε από το αυτί, καθώς αυτό μπορεί να ωθήσει ακόμη περισσότερο στο αυτί και να κάνετε ζημιά. Επισκευθείτε άμεσα τον γιατρό σας.